dynia

Jej wysokość dynia – królowa jesieni wkracza na salony.

Dynia to nieodzowny atrybut jesieni, większości z nas kojarzy się ona jako element halloweenowej dekoracji, innym zaś jako kulinarny przysmak. Jednak czy wiedzieliście, że to niepozorne warzywo ma w sobie ogromne pokłady witamin, które aż się proszą o wykorzystanie?!

W tym artykule przedstawimy magiczny wpływ naszej pomarańczowej królowej jesieni na zdrowie i urodę. Znajdziesz tu także różne sposoby jej wykorzystania oraz dowiesz się jakie niespodzianki skrywa w swoim wnętrzu.

  1. Dynia – ogromne źródło witamin
  2. Wartość odżywcza
  3. Maseczka na twarz z dyni i miodu
  4. Dyniowy peeling do ciała
  5. Dynia w kuchni – pysznie i zdrowo.

Dynia – ogromne źródło witamin

Tytuł królowej jesieni wcale nie przypadł dyni przypadkowo. To prawdziwy skarb z cudownym źródłem witamin takich jak:

  • witamina A
  • witaminy z grupy B, C i PP
  • żelazo
  • fosfor
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • mikroelementy i nienasycone kwasu tłuszczowych.

Spodziewaliście się że będzie ich aż tyle? Dzięki temu można wykorzystywać ją na wiele sposobów.

Uwaga! Kolor ma znaczenie!

Pamiętaj, aby wybierać dynie o ciemnym, pomarańczowym miąższu. Są one lepsze od żółtych i jasnopomarańczowych okazów. Im ciemniejsza dynia, tym lepsza – jest to oznaka większej zawartości witaminy B1, B3 i karotenu. Po zakupie taka dynia może być długo przechowywana w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu.

Wartość odżywcza

Mimo okazałych i krągłych kształtów dynia wcale nie jest tak kaloryczna, jak mogłoby się wydawać, nie musimy się jej obawiać. A wręcz przeciwnie. Dynie bardzo często wykorzystuje się podczas odchudzania. Jej wartość kaloryczna to około 32 kcal w 100 g. Jeżeli planujesz jesienią zrzucić zbędne kilogramy, koniecznie wrzuć dynie do swojego jadłospisu. Nasza królowa pomoże CI w utracie wagi, dbając przy tym o Twoje zdrowie i poziom witamin.

Maseczka na twarz z dyni i miodu

Maseczka z dyni, czyli absolutny must have każdej jesieni! Oczywiście mowa tu o masce kosmetycznej, a nie wielkiej, okrągłej wydrążonej dyni 🙂 Dynia dzięki swoim właściwościom doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków odżywczych, oczyszczających i antyoksydacyjnych.

Naszym zdecydowanym faworytem jest domowa maska z dyni i miodu – to idealny sposób na relaks w długie jesienne wieczory. Maseczka ma działanie oczyszczające i rozświetlające. Dzięki temu Twoja skóra odzyska młodzieńczy i promienny wygląd.

Jak przygotować maseczkę?

Do przygotowania maski będziesz potrzebować: zmiksowany miąższ dyni, 2 kurze jajka, 2 łyżeczki miodu

W przypadku cery tłustej koniecznie dodaj 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winogronowego. Natomiast jeżeli zmagasz się z problemami cery suchej, do podstawowych składników koniecznie dorzuć jedną łyżeczkę oliwy z oliwek.

Voilà! Nasza maska jest już gotowa.Teraz pozostaje tylko nałożyć mieszankę na twarz i pozostawić ją na 20 minut. Po tym czasie zmyj całość letnią wodą i ciesz się gładką cerą.

Dyniowy peeling do ciała

Oprócz zbawiennego wpływu na cerę dynia ma też doskonały wpływ na nasze ciało. Dzieje się to za sprawą specjalnego domowego peelingu, który poprawia wygląd i kondycję naszej skóry oraz działa ujędrniająco na poszczególne partie ciała.

Jak przygotować peeling?

Do przygotowania domowego peelingu z dyni potrzebujesz 2 łyżki gorącego mleka, łyżkę miodu, łyżkę płatków owsianych 2 łyżki rozdrobnionego miąższu z dyni.

Jeżeli jednak Twoja skóra potrzebuje mocniejszego wygładzenia, do wyżej wymienionej podstawy dorzuć garść rozdrobnionych pestek dyni.

Tak przygotowaną mieszankę rozprowadź po ciele i delikatnie masuj. Na końcu zmyj całość letnią wodą. Efekty wygładzenia i odżywienia poczujesz natychmiast. Twoja skóra stanie się promienna, zdrowa i gładka.

Dynia w kuchni – pysznie i zdrowo.

Pamiętajcie, że o urodę nie można dbać tylko z zewnątrz. Piękny wygląd to także w dużej mierze zasługa zdrowego wnętrza. Dynia dzięki swojemu bogatemu w witaminy miąższu dostarcza naszemu organizmowi dużo cennych substancji, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Można powiedzieć, że jest to połączenie przyjemności z pożytkiem. Dlaczego? Bo przecież dynia jest przepyszna! Nie ma smaczniejszego sposobu na bycie piękną.

Co można więc wykonać z dyni?

Na długie jesienne wieczory na pewno przyda się zdrowy deser. Ciasto dyniowe to nasz zdecydowany faworyt wśród jesiennych przysmaków. Jest to bardzo łatwy i szybki do wykonania deser. Nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Zaspokoi on nasze kubki smakowe, dostarczając jednocześnie mnóstwo cennych witamin do naszego organizmu. Równie pyszny okazuje się krem z dyni. Ta forma zupy krem podawana jest na ciepło, co z pewnością przyda się, gdy temperatura zacznie raptownie spadać. Bardzo zdrowym sposobem na przetworzenie owocu dyni jest także olej z pestek. Pestki dyni zawierają dużą zawartość cynku – aż 200 mg w 1 kg pestek. Są one bogate też w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe zawierają w sobie składniki bogate w witaminy. Tego rodzaju olej jest doskonałą bazą do wszelkich sałatek.

Jaki wpływ mają te dania na nasz organizm?

Kilka badań wskazuje, że dynia może brać udział w profilaktyce przeciwnowotworowej. Japońscy naukowcy wykazali, że wysokie spożycie dyni, zmniejsza ryzyko raka piersi, natomiast wysokie spożycie pestek dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka, raka płuca, raka jelita grubego i również raka piersi

Oto domowe sposoby, które pomogą Ci zadbać o siebie jesienią. Jeżeli jednak potrzebujesz mocniejszej regeneracji zachęcamy do zapoznania się z artykułem Jesień – idealna pora do zadbania o skórę